vrijdag 6 juli 2007

Weekend Enschede 28-5-2007

Dit weekend zijn we naar Enschede geweest naar Peter, Karin en Shirley. De heenreis was een rampenplan we hebben meer als 3 uur in de auto gezeten. Toen we er eenmaal waren was dit gelukkig snel vergeten. Vrijdagavond moest Peter nog werken en ben ik met alle dames uit eten geweest (voelde me de koning zo rijk). We zijn wezen eten in het RibhouseTexas en kolere Peter had niet gelogen wat kan je daar lekker eten.

Zaterdag zijn we naar de Watermolen van Singraven op het landgoed Singraven geweest.

Watermolen van Singraven ligt vlakbij de statige havezate en tussen de meanders van de Dinkel. De vernuftige werking van de houtzaagmolen is uniek in Nederland vanwege de aandrijving door waterkracht. Buiten biedt de molen een fraai schouwspel van drie imposante raderen met elk een doorsnee van 5,5 meter. De oudste datering van de Watermolen van Singraven is van 1448. Herhaaldelijk werd de molen verwoest en herbouwd. Gedenkstenen in de kademuur herinneren hieraan. Lange tijd had de molen een monopoliepositie (op malen) in de omgeving. Hierdoor was de molen het meest waardevolle bezit van Singraven.

Na de komst van elektriciteit behield de molen zijn waarde als curiositeit en toeristische trekker. De kunstschilders Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema vereeuwigden de molen in hun werk.Bij een rondleiding toont de molenaar hoe de molen zaagt en maalt. Het zagen op waterkracht gaat gepaard met een indrukwekkende dreun, zodat de molen op zijn grondvesten trilt. Buiten liggen de houtstammen ongeveer twee jaar in het Dinkelwater. Door deze conserveringswijze krijgen de gezaagde planken en balken de kwaliteit van tropisch hardhout. Ze worden gebruikt voor alle timmerwerk op het landgoed.
Behalve de zagerij is er ook nog de korenmolen, met een opmerkelijke capaciteit en omvang. Vroeger haalde de malerij met de twee steenkoppels een productie van wel vijf ton per dag (maar toen waren de werkdagen lang...).Het harmonisch in vakwerk gebouwde molencomplex omvat naast de houtzaag- en korenmolen de voormalige oliemolen. Deze dient nu als magazijn voor het naburige restaurant. In de Omdinkel is een vloedwerk aangelegd dat de molen voorziet van voldoende water.

Hierna zijn we naar een van het grootste tuincentra van Nederland geweest en mensen geloof me dit was 5 keer zo groot als intratuin Rhoon.

Na een heerlijk ontbijt zijn we zondag op het dooie gemakkie op huis aangegaan. Buddy was helemaal uitgeteld van het spelen met Bowie dat hij op de achterbank in slaap gevallen is met zijn knuffel en z'n tandjes bloot.

Klik hier voor de foto's

Geen opmerkingen: